Ortodontija in parodontologija – interdisciplinarno sodelovanje

in
Ortodontija in parodontologija – interdisciplinarno sodelovanje

Ortodontija in parodontologija sta veji zobne medicine, ki se interdisciplinarno uporabljajo v ortodontski ordinaciji med terapijami.

Interdisciplinarno sodelovanje ortodontije in parodontologije omogoča parodontološkim pacientom, ki nosijo zobni aparat, dobre in dolgotrajne rezultate zdravljenja. V Ortodentu želimo zagotoviti kar najboljše možne storitve, zato zagovarjamo individualni pristop k pacientom ter hkrati interdisciplinarno sodelovanje, če se izkaže, da je slednje potrebno.

Mit – parodontološki pacienti ne morejo nositi zobnega aparata

Trditev, da ljudje s parodontalno boleznijo niso kandidati za ortodontsko zdravljenje, ne drži. Takšnim pacientom je sicer potrebno nameniti veliko mero pozornosti pri obeh specialistih, zato v Ortodentu v takšnem primeru sodelujemo s specialistom parodontologije. 

Ortodontija in parodontologija pri odraslih pacientih

Odrasli parodontološki pacienti, pri katerih sta rast in razvoj zob in čeljusti že zaključena, se za ortodontsko zdravljenje odločijo najpogosteje zaradi  estetike nasmeha in lažjega vzdrževanja ustne higiene.

Pri številnih opazimo:

  • neustrezen položaj zob,
  • neustrezno okluzijo, katere vzrok so lahko tudi bolezenska stanja obzobnih tkiv.

Gre za zahtevne primere načrtovanja ortodontskega zdravljenja, zato je v takšnem primeru nujno interdisciplinarno sodelovanje specialista parodontologije in specialista ortodontije.

Zakaj so parodontološki pacienti za ortodonte poseben izziv?

Parodontološki pacienti so pri izvajanju ortodontskega zdravljenja poseben izziv, saj imajo običajno težko ortodontsko nepravilnost, korenine zob pa so manj sidrane v kosti in zato hitreje premakljive. Zobje so pogosto abradirani in poškodovani.  Številni imajo zobne krone neenakomerne dolžine in neskladne robove dlesni, zato je kombinirano zdravljenje optimalna rešitev. Nestrokoven pristop lahko pri takem pacientu povzroči več škode kot koristi. Da bi slednje preprečili, moramo izvesti temeljito predortodontsko pripravo, kar pomeni higienske faze pri ustnemu higieniku in kontrola stanja in terapija pri specialistu parodontologu, če je to potrebno. Obstoječa parodontalna bolezen se najprej sanira in nadzoruje, pacienta se temeljito pouči  o pravilni ustni higieni, šele nato pričnemo z ortodontijo.

Ortodontija in parodontologija pri otrocih in najstnikih

Otroci in najstniki imajo kot ortodontski pacienti s fiksnim ortodontskim aparatom pogosto gingivitis (vnetje dlesni), zaradi neustrezne ustne higiene. Čiščenje fiksnega aparata je kar zamudno opravilo, ki zahteva obilo ročne spretnosti.

Gingivitis je tudi sicer pogosto prisoten v puberteti, njegovi simptomi pa se lahko zaradi nošenja ortodontskega aparata še okrepijo.

V Ortodentu se naše asistentke trudijo s poukom in  praktičnimi navodili za ohranjanje oralne higiene. Med zdravljenjem z fiksnim aparatom lahko vplivamo na obvladovanje in zdravljenje gingivitisa v veliki meri tudi sami z brezhibno ustno higieno.

Zakaj je interdisciplinarno sodelovanje – ortodontije in parodontologije – pomembno?

Ortodontsko zdravljenje se vse pogosteje uporablja kot dopolnitev parodontološkemu in obratno. Raziskave so pokazale, da destrukcija obzobnih tkiv ni kontraindikacija za ortodontsko zdravljenje

Potrebno je skrbno načrtovanje. Pri parodontoloških pacientih to pomeni predortodontsko zdravljenje parodontalne bolezni zaradi zmanjšanja zapletov ali preprečitve poslabšanja obstoječega stanja

Ortodoncija i parodontologija, Ortodent

Ortodontija in parodontologija, Ortodent

Parodontološko zdravljenje

Današnja parodontologija je disciplina, ki je usmerjena preventivno in tudi kirurško

V vezivnem tkivu med korenino in alveolarno kostjo delujejo ortodontske sile, zaradi česar se stanje vnetega parodontnega tkiva še poslabša. Z vsakim premikom zoba zaradi saniranja določene obstoječe pomanjkljivosti je treba zato najprej izvesti predhodno parodontološko zdravljenje.

Parodontološko zdravljenje pred namestitvijo zobnega aparata

Začetno parodontološko zdravljenje pri ortodontskih pacientih je usmerjeno v nadzor: oblog, zobnega kamna, subgingivalnih oblog in okluzalne travme. Ortodontsko zdravljenje je lahko ogroženo, če ima pacient parodontalno bolezen, saj se lahko obloge zaradi zobnega aparata še bolj nakopičijo, prav tako pa se poveča število parodontoloških patogenih kolonij bakterij.

Da mikrobi ne bi prodrli iz supragingivalnih v subgingivalne predele, je optimalno izvesti paradontološke posege (scaling, root planning, odpravljanje globokih žepov) pred začetkom ortodontskega zdravljenja. V primeru agresivnega parodontitisa je najboljši pristop k zdravljenju kombinacija parodontološkega zdravljenja in ortodontske intruzije ter retruzije zob, ki so »pokukali« iz korenin.

Parodontološko zdravljenje po odstranitvi zobnega aparata

Po zaključenem ortodontskem zdravljenju je treba parodontološke paciente pogosteje spremljati na kontrolnih pregledih, in sicer vsakih 3 do 6 mesecev.

Na teh se ocenijo:

  • globina gingivalnih sulkusov;
  • prisotnost žepov;
  • gingivalne recesije;
  • premikanje zob.

Po zaključenem ortodontskem zdravljenju se lahko pojavijo različni zapleti, ki so najpogosteje povezani z delovanjem večjih ortodontskih sil (zabeleženi so primeri resorpcije zobnih korenin zaradi delovanja premočne sile zobnega aparata).

Kratki ali predolgi zobje se lahko po odstranitvi aparata estetsko korigirajo s podaljšanjem klinične zobne krone oziroma načini prekrivanja recesij.

Zakaj je pomembno, da ortodontsko zdravljenje izvaja specialist ortodontije, ne pa stomatolog?

Z načrtovanimi premiki zob se lahko pozitivno in tudi negativno vpliva na stanje zdravega parodonta ali prisotno parodontalno bolezen, zato priporočamo, da se ortodontsko zdravljenje prepusti rokam specialistov ortodontije.

Ortodont skrbi za način premikanja zob med zdravljenjem. Pri pacientih s prisotnim parodontitisom obstaja večje tveganje za nadaljnjo destrukcijo tkiva, če se ortodontske sile ne usmerjajo dobro. Parodontalna bolezen povzroči izgubo kosti, kar pomeni, da mora strokovnjak prilagoditi ortodontske sile, ki delujejo na zobe.

Fiksni aparat omogoča stalno delovanje sil na zobe; na nek način deluje tudi kot opornica in sredstvo, ki stabilizira zobe v celoti.

Ortodontija in parodontologija v naši ordinaciji

Naša strokovna ekipa ortodontk tesno sodeluje s parodontologinjo, ko primer to zahteva. Pred začetkom ortodontskega zdravljenja ocenimo pacientovo zdravje in tveganje za izvedbo ortodontskega zdravljenja.

Vsako vnetje na področju parodontnega ligamenta predstavlja tveganje za začetek ali nadaljevanje zdravljenja, zato se v tem primeru priporoči prestavitev do trenutka, ko se tveganje umiri in pacient ne usvoji navade dobrega ohranja oralne higiene.

Z veščim izvajanjem kombiniranega zdravljenja ortodontija – parodontologija lahko naši pacienti, ki že imajo določeno vrsto paradontalne bolezni, postanejo kandidati za nošenje zobnega aparata. V tem primeru vsekakor priporočamo Invisalign – prozorni aparat, ki deluje na zobe z blagimi silami. Njegova prednost je tudi to, da ga je mogoče odstraniti, zahvaljujoč čemur se lahko zobje normalno umijejo brez težav in s tem prepreči nastanek ali napredovanje parodontalne bolezni.

Pri nošenju prozornih opornic Invisalign lahko nadziramo jakost sil, ki premikajo zobe, zato ta aparat pacientom s parodontozo tudi najpogosteje priporočamo. Tukaj še posebej izpostavljamo, da mora biti bolezen pod strogim nadzorom parodontologa in ne sme biti prisotno aktivno vnetje

Zahvaljujoč interdisciplinarnemu sodelovanju ortodontije – parodontologije našim pacientom omogočamo celovito skrb za zdravje njihove ustne votline in lep nasmeh.