Ortodontija pri odraslem pacientu

in

Staranje prebivalstva odpira  nova vprašanja tudi glede potreb po ortodontskem zdravljenju pri starejših pacientih. Leta preventivnega zobozdravstva, ozaveščanja pacientov o vzdrževanju ustne higiene in sodobni pristopi dela, delujejo v smeri ohranjanja zob v ustni votlini. Zato je protetičnih posegov manj, obstoječe zobe pa je potrebno ohraniti in zaščititi pred neželjenimi učinki nepravilnega griza, nepravilne obremenitve zob z žvečnimi silami in poškodbe in obrabe zobne sklenine zaradi prezgodnjih stikov zob in bruksističnih razvad.

Zakaj se odrasli pacient odloči za ortodontsko zdravljenje?

– kot otrok ga ni bil deležen, čeprav so že takrat obstajale indikacije za zdravljenje 

  • neustrezen izgled
  • ortodontija je del celostne zobozdravstvene oskrbe
  • -težave s sklepom ali drugimi deli stomatognatnega sistema

Pacientove možnosti-

  • Sodobne tehnologije (alignerji, superelastični elementi tehnike ravnega loka,)
  • Estetsko ortodontsko zdravljenje (alignerji, lingvalna ortodontija)
  • Preprosto rokovanje z novejšimi ortodontskimi tehnikami (možnost snemanja ortodontskega aparata med prehranjevanjem in čiščenjem zob)

Ortodontsko zdravljenje pri odraslih lahko prilagajamo glede na stanje in število zob, zdravje obzobnih tkiv, nivo alveolarne kosti, v kateri so sidrani zobje, pacientove estetske zahteve in stopnjo ustne higiene. Glede na to določimo TERAPEVTSKI OPTIMUM.

Ortodontsko zdravljenje je lahko pri odraslih kompletno, v tem primeru ravnamo zobne loke in uredimo pacientov griz, ali delno, ko z ortodontskim aparatom ravnamo zobne loke le delno, ali pripravljamo zobne loke na kasnejšo protetično oskrbo.

Leave a reply